Догађаји

Класика у Орешковићу

Мере превентиве

Свечани концерт класичне музике у извођењу ученика наше школе одржан је 19.4. 2022. у свечаној сали.Наступило је 14 младих музичара на клавиру,виолини и гитари.Сала је била испуњена до последњег места а многобројни гледаоци паљиво су слушали сваку ноту који су извођачи одсвирали.Наступи су били пропраћени громогласним аплаузима и узвицима ,,БРАВО''. Наши млади музичари су показали изванредно умеће на својим инструментима а чула су се дела Баха,Вивалдија ,Пагананинија,Моцарта,Дебисија...Прелепе композиције и одличне интерпретације оставиле су изузетан утисак на публику . Ученица Лила Станојевић 7/2 а поготово Немања Будић 6/2 посебно су се истакли својим виртоузним извођењима после којих су уследиле праве овације.Концерт је завршен дуготрајним аплаузом и честиткама уметницима.

Приредио Вукашин Зечевић 7/3

Мере превентиве

Креативна радионица поводом ускршњих празника

Мере превентиве">

Посета Ботаничкој башти

Одељење 7/3 је у петак 25. марта, са својим одељењским старешином, наставницом биологије, посетило Ботаничку башту. Пошто су ученици током новогодишњег базара показали предузетнички дух и продали своје рукотворине, одлучили смо да тај новац искористимо за обилазак Ботаничке баште. Уз стручног водича и интересантну причу, обишли смо парк, стаклену башту и јапански врт. Уживали смо у лепом дану, окружењу, заједничком дружењу, а научили смо и нешто ново. Ученици су једва чекали да имају заједничке активности ван школе, а овом посетом смо то и остварили. Делић атмосфере вам преносимо овим лепим фотографијама.

Отворена врата наше школе
У суботу 19.марта 2022. године у нашој школи одржана су Отворена врата за будуће ђаке прваке и њихове родитеље. Дочекали смо их срдачно и са осмехом. Будући прваци су се дружили са учитељима у добро осмишљеним активностима у креативним радионицама и спортским играма. Док су се деца забављала, у свечаној сали родитељима су кроз презентацију и разговор предочене важне информације о процедури уписа и организацији рада наше школе.
Ово су традиционалне предуписне активности осмишљене тако да помогну малишанима и њиховим родитељима да се лакше прилагоде на школску средину и „пробију лед” пре 1. септембра.
Драги наши будући прваци ДОБРОДОШЛИ!

Наши дивни ученици млађег узраста су подржали иницијативу школског Тима за екологију и заштиту животне средине и обележили Светски дан вода. Пригодним презентацијама, прилозима и усмереним активностима, ученици су и овог пута показали висок степен свести о потреби заштите и очувања вода од загађења и нерационалног коришћења. У прилог томе, говори и овај видео.

ОШ Марко Орешковић
"Засади дрво"

Акција садње стабала у ОШ "Марко Орешковић" - "Засади дрво"

Погледајте детаљније
ОШ Марко Орешковић
Ђорђе Грујичић, мали научник

Током једне од радионица у току наставе, Ђоле, ђак првак, је изразио жељу да нам покаже своје изуме.

Погледајте детаљније
Будите и ви део Орешковић планете прочитајте овде како
Осмехом промовишемо нашу школу прочитајте овде
Велики пакет, Рецитаторско драмска секција

Урош , Андреа, Марко, Уна, Данило, Коста

Туристички водич

Пројекат ученика одељења 4/2 који су кроз групни рад и подељене активности у протеклом периоду направили корелацију Природе и друштва са Пројектном наставом и веома успешно реализовали пројекат ,,Туристички водич'' . Кроз тај пројекат представили су на најлепши могући начин природне лепоте Србије, националне паркове Шар планину, Тару, Ђердап, Копаоник и Фрушку гору као и све типичне, ретке и угрожене биљне и животињске врсте у Србији. Ученици су под менторством учитељице напарвили презентације, одржали предавања и урадили систематизацију и евалуацију на крају пројекта.

„Поломљени чивилук“
школски бенд

Погледајте

Посета Новом Београду и ОШ „Марко Орешковић“

Погледајте

Радионица „Друг није мета“

Погледајте

Мали предузетници из одељења 3/1

Погледајте

Калиграфија - уметност лепог писања

БЕСПЛАТНИ СПОРТСКИ ПРОГРАМИ

Погледајте

Спортске активности пројекта ,,Радујмо се заједно”

У среду, 20. октобра 2021. године на спортским теренима наше школе организоване су спортске активности у склопу овог пројекта. Ученици другог, трећег и четвртог разреда имали су прилику да уживају у спортском дану и да се опробају у различитим спортским активностима са циљем да се промовише и подстиче значај спорта и физичке културе и инклузивни приступ као битан део система друштвених вредности заједнице. Вршњачка подршка и разумевање су од непроцењиве вредности за прихватање, укљученост и учење сваког детета, а посебно деце из осетљивих група. Кроз школу деца се едукују пре свега животним вештинама и пролазе процес одрастања и осамостаљивања. Стога је веома важно усмерити их и подстаћи их да прихвате различитости, као и да уважавају и прихватају особе које имају другачије жеље, идеје, могућности... и тако креирају околину бољу за себе и људе око себе. Пројекат ,,Радујмо се заједно” има за циљ да приближи децу са и без инвалидитета и да помогне да се обезбеде потребни услови за развој инклузије у школама, као и да подстакне децу са инвалидитетом да се укључе у неки од организованих облика ваншколских активности, као и у активности које организује Спортски савез особа са инвалидитетом. Сви ученици који су узели учешће у пројекту добили су, од стране организатора, захвалнице за учешће у манифестацији.

БЕСПЛАТНИ СПОРТСКИ ПРОГРАМИ

Дечија недеља у 4. разреду

Дечија недеља обележена је под слоганом чија инспирација су стихови песме "Дете", нашег великог песника Љубивоја Ршумовића, одржана је од 4. до 10. октобра 2021. године. Велика пажња посвећена је деци којој је највише потребна солидарност, деци са сметњама у развоју и са инвалидитетом. Акивности су започете гледањем промотивног филма чиме се наша школа прикључила реализацији пројекта "Радујмо се заједно". Филм је осмишљен са циљем да прикаже децу и младе са инвалидитетом у спортском активизму и да дочара њихове могућности, потребе и значај спорта у њиховим животима. Уценици четвртог разреда су својим ликовним радовима на тему "Мој парк из снова" представили како они замишљају играиште безбедно за игру и доступно сваком детету. Својим цртежима су дочарали на који начин своје другаре у колицима могу укључити у свакодневне активности. На часовима физичког васпитања представили су спорт којим се баве и међусобно разменили искуства "са терена".

Искра Радовић, похвала на конкурсу

"Дете је дете да га волите и разумете", "Пријатељи деце".

Дечија недеља

"Дете је дете да га волите и разумете"


Предметна настава Разредна настава

Председник ГО Нови Београд, Александар Шапић,
у посети ОШ"Марко Орешковић"

Погледајте

Ја сам ђак, моћно дете Орешковић планете

Делотворна посвећеност балету ученице Ане Сворцан

погледајте

Успеси нашег Андреја

У овој школској години је постигао изванредне резулате на такмичењима из математике и хемије, погледајте

Дан планете Земље

Школски Тим за екологију и заштиту животне средине у сарадњи са свим учитељима и диркторком школе је и ове године низом активности обележио Дан планете Земље. Ученици млађих разреда су уз пригодне активности обележили Дан и послали снажну поруку да имају веома развијен осећај свести, одговорности и припадања планети. Као знак подршке Дану сви ученици су израдили и носили беџеве са мотивима Земље, обишли засађена стабла у школском дворишту, загрлили по које стабло, помазили и шапнули лепу реч сваком цветићу у школи, а четвртаци и засадили своје стабло кестена. Уз звуке музике из природе, одгледане едукативне филмиће, одигране квизове из екологије, млађи разреди су махнули још једном рођендану Земље и обећали да ће је чувати и штитити и надаље.

У нашој школи 15. марта 2021. године одржано је школско такмичење ученика млађих разреда у изражајном рецитовању уз поштовање свих прописаних eпидемиолошких мера. На такмичењу је учествовало 13 ученика. Прво место и пласман на општинско такмичење освојила је Андреа Милић (други разред), друго место освојила је Аница Дивљан (четврти разред) и треће место освојила је Лена Крстески (трећи разред). Честитамо првопласиранима који ће од школе добити прикладну похвалницу и награду. Похваљујемо и све ученике који су учествовали на овом такмичењу: Маја Миљковић, Коста Савић, Вања Петровић, Јана Пупавац, Тара Џиновић, Вања Гигић, Наталија Дивљан, Ана Драгаш, Нина Прочковић, Мила Цвијановић.

Међународни да борбе против вршњачког насиља у ОШ"Марко Орешковић"

Ученици другог два разреда су Међународни дан ружичастих мајица обележили у духу подршке, толеранције, емпатије и другарског расположења. Уживали су у активостима подршке против вршњачког насиља и трудили се да дан буде у ружичастим бојама и емоцијама. Кликните овде да погледате опширније

НАШИ ЂАЦИ НА ПРВЕНСТВУ ГРАДА БЕОГРАДА У ПЛИВАЊУ

 Ученици наше школе су учествовали на такмичењу Првенство града Београда у пливању за ученике и ученице основних школа. Такмичење је одржано 19.02.2021.
  Такмичарски дух у слободном стилу пливања су изнели Душан Ковијанић, Душан Буђен и Давид Миленовић, док је Анастазија Ђурић бранила боје ОШ“Марко Орешковић“ за девојчице.
 Са великом, жељом и приказаним такмичарским духом ученици су представили своје могућности на најбољи начин. Мотивисани спортом који воле и посвећеношћу тренирања после школских активности су за сваку похвалу.
 Време за припрему, пре почетка такмичења, провели су у пријатној атмосфери и дружењу. Ученици су и у базену показали спремност да буду победници и да провере резултате на нивоу градског такмичења са конкурентима из других школа са територије града Београда.
 Иако нису понели неку од медаља за прва три места, показали су храброст и спремност да се за њих боре и да их освајају. Врхунски успеси се постижу упорним тренирањем и вежбањем, што неће изостати када је реч о овом младим спортистима.
 Желимо им много среће и успеха!

 Школска слава Свети Сава се обележава и у нашој школи свечано. Већ неколико година пано у холу школе за тај дан осмишљавају четврти разреди. Ове године Уна Тасић IV/2 и Маша Миленковић IV/1 своје сликарске вештине су исказале осликавајући Храм Светог Саве и лик великог просветитеља. Користећи различите технике којима су овладале кроз часове ликовне културе, њихови радови су мала ремек дела.. Заслужиле су да их урамимо и сачувамо као успомену у школи.
 Надамо се да ће и убудуће ови, засада мали,али и велики уметници, својим умећем оплеменити школу и уживати у свом таленту као одрасли.
 Хвала Уни и Маши за велики труд и предивне радове.

Посади свој хлад

Дана 24.12.2020. наша школа се придружила акцији „Посади свој хлад“. У школском дворишту је посађено 13 младих садница јасена.
Овај пројекат је осмислио НВО зелени развојни центар, који нам је и донирао саднице, са циљем повећања пошумљености Србије. Опште је познато колико је дрвеће важно у борби против климатских промена, као и за здравље људи у градовима,а посебно деце. Дрвеће упија загађујуће честице из ваздуха, а производи кисеоник. Свако дрво је зелени респиратор, а самим тим од велике важности за сваког од нас.
Дрво јасен је одабрано јер је хипоалергена врста, није агресиван, лак је за одржавање, има лепу крошњу и добро подноси различита земљишта. Он је аутохтона(самоникла) европска врста и био је изложен прекомерној сечи крајем прошлог века.
Стара изрека каже: „Ко посади јасен, пратиће га срећа до краја живота.“
Други део активности, са ученицима школе, спровешће се у току пролећних месеци, на основу обавештења донатора, уколико епидемиолошке мере буду дозвољавале.

У сусрет Новој години...

Наша вредна ученица Милица Вучинић ( 8/1), председник Ученичког парламента, у сарадњи са осталим члановима и руководиоцем ове веома важне ученичке организације, наставницом грађанског васпитања Надом Дамљановић Шуњеварић, је желела да улепша Новогодишње празнике и подели са свима празнично узбуђење и порекло славља Нове године. Део презентације чине и Новогодишње честитке и поруке ученика 5. и 6. разреда настале на часовима грађанског васпитања. Запловимо заједно у чаробан свет и сазнајмо одакле нам стижу неизоставни пратиоци Нове године, Деда Мраз, Снешко Белиић, честитке... и још много тога.

ОШ Марко Орешковић
Обележили смо Недељу штедње

Погледајте активности по разредима: Одељење I/2
Одељење II/2
Одељење III/1,2,3
Одељење IV/1

ЕКОЛОШКА РАДИОНИЦА У ОРГАНИЗАЦИЈИ „СРБИЈАШУМЕ”

Ученици I/1 учествовали су у екорадионици, где су научили основна знања о значају и очувању шума, врстама дрвећа, животињама које се могу срести у шуми... Након предавања, креативност првака дошла је до изражаја када су цртали на попречном пресеку стабла.
И увек најлепше за крај, посадили смо три тује у школском дворишту које смо добили на поклон од Јавног предузећа за газдовање шумама „Србијашуме”. Били смо весели и уживали у овом предивном дану у коме смо допринели да наша школа постане богатија за три нова стабла.

Погледајте
ОШ Марко Орешковић
Ревијални концерт победника младих композитора
23.10.2020.

Наша Ема Симоновић VII/1 наступила је у петак 23.10. на ревијалном концерту победника младих композитора у сали ДКЦ са својом композицијом,, Бићеш увек ту". Победничка композиција налази се на пригодном цд-у уз пратећи анимирани спот.
Честитамо Еми на изванредном наступу и желимо јој блиставу будућност у свету музике. Браво Ема!

ОШ Марко Орешковић
Обележили смо Дечју недељу
05.-11.10.2020.

Како су ученици наше школе обележили Дечју недељу, погледајте!

Погледајте
ОШ Марко Орешковић
Обележавање Светског дана здраве хране
16.10.2020.

Поводом Светског дана здраве хране представници УП Ана Сворцан, Милица Вучинић и Ивор Кварантан су одржали презентацију на тему здравог начина исхране.

Погледајте
ОШ Марко Орешковић
Изложба „Заразне болести и превенција“ у „Нашој баштици“ у холу школе
9.10.2020.

У петак, 9.10.2020. су ученици 6. разреда, чланови секције „Наша планета“, дали свој допринос „Дечјој недељи“ , али и едукацији о заразним болестима и њиховој превенцији.

Погледајте
Јесења соната у Орешковићу

Тим за екологију и заштиту животне средине у сарадњи са учитељима и ученицима млађих разреда је и ове школске године дочекао Госпођу Јесен. У свом свету креативних радионица ученици су израдили еколошке симболе јесени и од ње пожелели да им и ова школска година буде здрава, успешна и радошћу обасјана. Уживајте у нашим делима!

ОШ Марко Орешковић
Илустрација српских народних пословица и изрека

Ана Ока V3 освојила је прво место на онлајн Ликовном конкурсу Пријатеља деце, Нови Београд, "Илустрација српских народних пословица и изрека"

ОШ Марко Орешковић

Кошеви у школском дворишту

Након иницијативе Cавета родитеља, који су имали племениту замисао и покренули акцију, родитељи наших ученика су се организовали и прикупили новац за куповину и постављање кошаркашких табли и обручева у школском дворишту. „Градско зеленило” је изашло у сусрет и поставило, за сада, једну таблу и обруч о свом трошку. Школско двориште сада лепше изгледа,а наша деца ће имати могућност да уживају у спортским активностима које воле.

Погледајте фотографије
ОШ Марко Орешковић

Награде и похвале најбољим ученицима

24.06.2020.

У четвртак, 24.06.2020. одржана је свечана додела диплома и похвала највреднијим ученицима осмог разреда, који су својом посвећеношћу, трудом и радом заслужено понели титулу најбољих.

Прочитајте
ОШ Марко Орешковић

Успомене са екскурзије

23.06.2020.

Ученици осмог разреда су провели незаборавне тренутке обилазећи источну Србију. На самом поласку дечији ведар дух, снага и лепота генерације која ступа у нове победе и борбе, обећавали су да ће предстојећа три дана остати незаборавна.

Прочитајте