Догађаји

Ја сам ђак, моћно дете Орешковић планете

Делотворна посвећеност балету ученице Ане Сворцан

погледајте

Успеси нашег Андреја

У овој школској години је постигао изванредне резулате на такмичењима из математике и хемије, погледајте

Дан планете Земље

Школски Тим за екологију и заштиту животне средине у сарадњи са свим учитељима и диркторком школе је и ове године низом активности обележио Дан планете Земље. Ученици млађих разреда су уз пригодне активности обележили Дан и послали снажну поруку да имају веома развијен осећај свести, одговорности и припадања планети. Као знак подршке Дану сви ученици су израдили и носили беџеве са мотивима Земље, обишли засађена стабла у школском дворишту, загрлили по које стабло, помазили и шапнули лепу реч сваком цветићу у школи, а четвртаци и засадили своје стабло кестена. Уз звуке музике из природе, одгледане едукативне филмиће, одигране квизове из екологије, млађи разреди су махнули још једном рођендану Земље и обећали да ће је чувати и штитити и надаље.

У нашој школи 15. марта 2021. године одржано је школско такмичење ученика млађих разреда у изражајном рецитовању уз поштовање свих прописаних eпидемиолошких мера. На такмичењу је учествовало 13 ученика. Прво место и пласман на општинско такмичење освојила је Андреа Милић (други разред), друго место освојила је Аница Дивљан (четврти разред) и треће место освојила је Лена Крстески (трећи разред). Честитамо првопласиранима који ће од школе добити прикладну похвалницу и награду. Похваљујемо и све ученике који су учествовали на овом такмичењу: Маја Миљковић, Коста Савић, Вања Петровић, Јана Пупавац, Тара Џиновић, Вања Гигић, Наталија Дивљан, Ана Драгаш, Нина Прочковић, Мила Цвијановић.

Међународни да борбе против вршњачког насиља у ОШ"Марко Орешковић"

Ученици другог два разреда су Међународни дан ружичастих мајица обележили у духу подршке, толеранције, емпатије и другарског расположења. Уживали су у активостима подршке против вршњачког насиља и трудили се да дан буде у ружичастим бојама и емоцијама. Кликните овде да погледате опширније

НАШИ ЂАЦИ НА ПРВЕНСТВУ ГРАДА БЕОГРАДА У ПЛИВАЊУ

 Ученици наше школе су учествовали на такмичењу Првенство града Београда у пливању за ученике и ученице основних школа. Такмичење је одржано 19.02.2021.
  Такмичарски дух у слободном стилу пливања су изнели Душан Ковијанић, Душан Буђен и Давид Миленовић, док је Анастазија Ђурић бранила боје ОШ“Марко Орешковић“ за девојчице.
 Са великом, жељом и приказаним такмичарским духом ученици су представили своје могућности на најбољи начин. Мотивисани спортом који воле и посвећеношћу тренирања после школских активности су за сваку похвалу.
 Време за припрему, пре почетка такмичења, провели су у пријатној атмосфери и дружењу. Ученици су и у базену показали спремност да буду победници и да провере резултате на нивоу градског такмичења са конкурентима из других школа са територије града Београда.
 Иако нису понели неку од медаља за прва три места, показали су храброст и спремност да се за њих боре и да их освајају. Врхунски успеси се постижу упорним тренирањем и вежбањем, што неће изостати када је реч о овом младим спортистима.
 Желимо им много среће и успеха!

 Школска слава Свети Сава се обележава и у нашој школи свечано. Већ неколико година пано у холу школе за тај дан осмишљавају четврти разреди. Ове године Уна Тасић IV/2 и Маша Миленковић IV/1 своје сликарске вештине су исказале осликавајући Храм Светог Саве и лик великог просветитеља. Користећи различите технике којима су овладале кроз часове ликовне културе, њихови радови су мала ремек дела.. Заслужиле су да их урамимо и сачувамо као успомену у школи.
 Надамо се да ће и убудуће ови, засада мали,али и велики уметници, својим умећем оплеменити школу и уживати у свом таленту као одрасли.
 Хвала Уни и Маши за велики труд и предивне радове.

Посади свој хлад

Дана 24.12.2020. наша школа се придружила акцији „Посади свој хлад“. У школском дворишту је посађено 13 младих садница јасена.
Овај пројекат је осмислио НВО зелени развојни центар, који нам је и донирао саднице, са циљем повећања пошумљености Србије. Опште је познато колико је дрвеће важно у борби против климатских промена, као и за здравље људи у градовима,а посебно деце. Дрвеће упија загађујуће честице из ваздуха, а производи кисеоник. Свако дрво је зелени респиратор, а самим тим од велике важности за сваког од нас.
Дрво јасен је одабрано јер је хипоалергена врста, није агресиван, лак је за одржавање, има лепу крошњу и добро подноси различита земљишта. Он је аутохтона(самоникла) европска врста и био је изложен прекомерној сечи крајем прошлог века.
Стара изрека каже: „Ко посади јасен, пратиће га срећа до краја живота.“
Други део активности, са ученицима школе, спровешће се у току пролећних месеци, на основу обавештења донатора, уколико епидемиолошке мере буду дозвољавале.

У сусрет Новој години...

Наша вредна ученица Милица Вучинић ( 8/1), председник Ученичког парламента, у сарадњи са осталим члановима и руководиоцем ове веома важне ученичке организације, наставницом грађанског васпитања Надом Дамљановић Шуњеварић, је желела да улепша Новогодишње празнике и подели са свима празнично узбуђење и порекло славља Нове године. Део презентације чине и Новогодишње честитке и поруке ученика 5. и 6. разреда настале на часовима грађанског васпитања. Запловимо заједно у чаробан свет и сазнајмо одакле нам стижу неизоставни пратиоци Нове године, Деда Мраз, Снешко Белиић, честитке... и још много тога.

ОШ Марко Орешковић
Обележили смо Недељу штедње

Погледајте активности по разредима: Одељење I/2
Одељење II/2
Одељење III/1,2,3
Одељење IV/1

ЕКОЛОШКА РАДИОНИЦА У ОРГАНИЗАЦИЈИ „СРБИЈАШУМЕ”

Ученици I/1 учествовали су у екорадионици, где су научили основна знања о значају и очувању шума, врстама дрвећа, животињама које се могу срести у шуми... Након предавања, креативност првака дошла је до изражаја када су цртали на попречном пресеку стабла.
И увек најлепше за крај, посадили смо три тује у школском дворишту које смо добили на поклон од Јавног предузећа за газдовање шумама „Србијашуме”. Били смо весели и уживали у овом предивном дану у коме смо допринели да наша школа постане богатија за три нова стабла.

Погледајте
ОШ Марко Орешковић
Ревијални концерт победника младих композитора
23.10.2020.

Наша Ема Симоновић VII/1 наступила је у петак 23.10. на ревијалном концерту победника младих композитора у сали ДКЦ са својом композицијом,, Бићеш увек ту". Победничка композиција налази се на пригодном цд-у уз пратећи анимирани спот.
Честитамо Еми на изванредном наступу и желимо јој блиставу будућност у свету музике. Браво Ема!

ОШ Марко Орешковић
Обележили смо Дечју недељу
05.-11.10.2020.

Како су ученици наше школе обележили Дечју недељу, погледајте!

Погледајте
ОШ Марко Орешковић
Обележавање Светског дана здраве хране
16.10.2020.

Поводом Светског дана здраве хране представници УП Ана Сворцан, Милица Вучинић и Ивор Кварантан су одржали презентацију на тему здравог начина исхране.

Погледајте
ОШ Марко Орешковић
Изложба „Заразне болести и превенција“ у „Нашој баштици“ у холу школе
9.10.2020.

У петак, 9.10.2020. су ученици 6. разреда, чланови секције „Наша планета“, дали свој допринос „Дечјој недељи“ , али и едукацији о заразним болестима и њиховој превенцији.

Погледајте
Јесења соната у Орешковићу

Тим за екологију и заштиту животне средине у сарадњи са учитељима и ученицима млађих разреда је и ове школске године дочекао Госпођу Јесен. У свом свету креативних радионица ученици су израдили еколошке симболе јесени и од ње пожелели да им и ова школска година буде здрава, успешна и радошћу обасјана. Уживајте у нашим делима!

ОШ Марко Орешковић
Илустрација српских народних пословица и изрека

Ана Ока V3 освојила је прво место на онлајн Ликовном конкурсу Пријатеља деце, Нови Београд, "Илустрација српских народних пословица и изрека"

ОШ Марко Орешковић

Кошеви у школском дворишту

Након иницијативе Cавета родитеља, који су имали племениту замисао и покренули акцију, родитељи наших ученика су се организовали и прикупили новац за куповину и постављање кошаркашких табли и обручева у школском дворишту. „Градско зеленило” је изашло у сусрет и поставило, за сада, једну таблу и обруч о свом трошку. Школско двориште сада лепше изгледа,а наша деца ће имати могућност да уживају у спортским активностима које воле.

Погледајте фотографије
ОШ Марко Орешковић

Награде и похвале најбољим ученицима

24.06.2020.

У четвртак, 24.06.2020. одржана је свечана додела диплома и похвала највреднијим ученицима осмог разреда, који су својом посвећеношћу, трудом и радом заслужено понели титулу најбољих.

Прочитајте
ОШ Марко Орешковић

Успомене са екскурзије

23.06.2020.

Ученици осмог разреда су провели незаборавне тренутке обилазећи источну Србију. На самом поласку дечији ведар дух, снага и лепота генерације која ступа у нове победе и борбе, обећавали су да ће предстојећа три дана остати незаборавна.

Прочитајте